Hlavní obsah

OBRAZEM: V Británii žije obří kůň, vše musí mít vyrobené na míru

Novinky, jky
LONDÝN

Pětiletý kůň Duke je výjimečný ve všech směrech. Rozhodně ho nepřehlédnete a poznáte ho i mezi stovkami jiných koní. Duke měří v kohoutku přesně dva metry a v následujících letech pravděpodobně ještě o několik centimetrů povyroste.

Foto: Profimedia.cz

Dvoumetrový kůň působí opravdu majestátně.

Článek

Pokud se nestane nic nepředpokládaného, tak se Duke pravděpodobně brzy vepíše do světových knih rekordů, každým rokem totiž povyrůstá ještě aspoň o centimetr. Nechybělo přitom málo, aby Duke již nebyl mezi živými. V roce 2006 zemřel náhle jeho majitel, a kdyby se ho nikdo neujal, tak by šel pravděpodobně "do salámu".

:. Majitelé koně museli kvůli jeho výšce totálně přebudovat stáj.foto: Profimedia

Duke se stal hvězdnou atrakcí v útulku pro koně v Tenterdenu, v hrabství Kent. Jeho noví majitelé pro něj dokonce postavili speciální velkou stáj. Ba co víc, Duke potřebuje podkovy, sedlo i ohlávku vyrobené na míru. Jeho velikost se totiž standardně nevyrábí.

"Návštěvníci nechtějí věřit svým očím, když ho vidí. Někteří vtipkují, že musí být zkřížený se slonem. Je tak vysoký a velký, že je pro mě snadnější chodit pod ním, než okolo něj," uvedla pracovnice útulku Sara Rossová.

:. Duke má u ostatních koní pořádný respekt.foto: Profimedia

Starat se o Duka není ani v nejmenším levná záležitost. Týdně spořádá stravu za více než 3 000 korun. Podle ošetřovatelů spořádá během zimy dokonce až čtyřikrát více potravy než další koně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám