Pavouk byl již zařazen do Světového katalogu pavouků. Přestože stepník moravský dorůstá do délky dvou centimetrů, dlouho unikal pozornosti vědců, protože žije v podzemních norách. Stepníka objevil například na Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků nebo na kopci Květnice u Tišnova, který je nejsevernějším místem výskytu tohoto druhu.

"Nalézt jej lze v rezervacích chránících zbytky panonských stepí," okomentoval nález Řezáč.

Stepník moravský:. Stepník moravskýfoto: ČTK/Jan Kotrba

Stepník moravský byl objevem náhodou. Původně znala věda pouze jediný druh středoevropského stepníka - rudého. Němečtí vědci ale v devadesátých letech zjistili, že je i stepník černonohý. Řezáč se jej před osmi lety pokusil nalézt v Čechách a na Moravě. V muzejních expozicích ale narazil na stepníky uložené v lihu, kteří neodpovídali ani jednomu z popsaných druhů.

Matka je první potravou mláďat

"Odlišnost je jasně patrná, když pavouky položíme vedle sebe," vysvětlil vědec. Nález nového druhu pavouka je ve střední Evropě jedinečný. Drtivá většina byla popsána již v polovině 18. století. Nový druh pavouka byl objeven naposledy v sedmdesátých letech. Od té doby žili mnozí odborníci v domnění, že v této oblasti na ně již další překvapení na území Čech a Moravy nemůže čekat.

Samci stepníka se vyznačují výstražným černočerveným zbarvením připomínajícím berušku. Výrazně větší samice jsou oranžovočerné. Stepník moravský je pozoruhodný i svým způsobem života: první potravou mláďat se stává jejich vlastní matka.