Hlavní obsah

Rychlovlaky v Japonsku zastavila chyba počítače

TOKIO

Počítačová chyba v pondělí způsobila, že na severu Japonska přestaly jezdit rychlovlaky. Jen pár dnů před oslavami Nového roku tak zůstaly bez dopravy tisíce lidí, včetně mnoha rodin s malými dětmi. Chyba se vyskytla v řídicím systému společnosti East Japan Railway.

Foto: Reuters

Rychlovlaky jsou na počítačích zcela závislé. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí železnic Hidedži Uchida řekl, že kvůli chybě přestaly asi na tři hodiny jezdit vlaky, které spojují Tokio se severními oblastmi Japonska. S problémy se potýkal hned první spoj, který dnes na trasu vyjel.

"V tuto roční dobu je to opravdu problém. Doufám, že se o vše náležitě postarají," citovala televize NHK jednu z žen, která čekala ve stanici, až se vlaky znovu rozjedou. Cestujícím čekání znepříjemňovalo také chladnější počasí.

Oslavy Nového roku patří v Japonsku k nejdůležitějším. Řada lidí cestuje i na velké vzdálenosti, aby se setkala s příbuznými či známými. Japonci se v tyto svátky rádi navštěvují, předávají si dárky a chodí do chrámů.

Problém se podařilo vyřešit kolem 9:00 tamního času (01:00 SEČ). Nicméně mluvčí drah řekl, že nějaký čas potrvá, než budou služby opět plně funkční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám