Hlavní obsah

Amatérská archeoložka našla v Jeruzalémě zlatý poklad

– JERUZALÉM

Amatérská britská archeoložka Nadine Rossová objevila na archeologických vykopávkách v těsném sousedství jeruzalémského Starého města skoro 300 zlatých mincí ze 7. století našeho letopočtu. Čtyřiatřicetiletá Rossová našla 24karátové mince pod velkým kamenem na parkovišti. Zlaté mince pocházejí z doby vlády byzantinského císaře Heraklita, tedy z doby než Jeruzalém dobyli Peršané a krátce po nich Arabové.

Foto: Ammar Awad , Reuters

I v dnešní době je možné najít v Jeruzalémě poklad.

Článek

Archeologové teď Rossovou oslavují a možná jí nález největšího pokladu zlatých mincí i trochu závidí. Na archeologických vykopávkách přitom pracovala jako dobrovolnice.

"Jsme velmi, velmi nadšeni...měli jsme tu keramiku, sklo, ale nic tak vzácného jako tento nález," řekla Rossová BBC.

Na vykopávky dohlížejí Doron Ben-Amiová a Yana Tchekhanovetsová, které ve společném prohlášení řekly: "Jde o největší a nejúctyhodnější nález zlatých mincí, který byl v Jeruzalémě kdy nalezen. Je to rozhodně největší a nejdůležitější nález týkající se tohoto období. Protože se u mincí nenašla žádná keramická nádoba, předpokládáme, že byly schované ve skrytém výklenku nějaké budovy."

Mince byly zřejmě schované v rychlosti

Doktorka Ben-Amiová dále tvrdí, že si mince nejspíše schoval někdo, kdo prchal z Jeruzaléma před útokem Peršanů na počátku sedmého století. Na mincích je zobrazen císař Heraklitus ve zbroji a s křížem v ruce.

Během útoku na Jeruzalém se Peršanům podařilo získat dřevěný kříž, na němž byl údajně ukřižován Ježíš z Nazaretu. Heraklitus jej ale získal zpět a uložil v roce 630 n. l. v Kostele Svatého hrobu. Bylo to pouhých šest let předtím, než Jeruzalém dobyli arabští muslimové.

Reklama

Výběr článků

Načítám