Hlavní obsah

V Šindelové předčasně rozkvetla čemeřice

ŠINDELOVÁ
Aktualizováno

V Šindelové na Sokolovsku si mohli k vánočnímu stromku dát na stůl i čerstvé květiny. Přesně na Štědrý den tam totiž na zahradě Rudolfa Kovaříka rozkvetla čemeřice bílá. Rostliny tam na sebe upozornily i přesto, že Šindelová patří k nejstudenějším místům v celé České republice. Letos je to však jinak.

Článek

"Tohle jsem v životě neviděl,“ řekl překvapeně Rudolf Kovařík. Ten se už více než tři desítky let věnuje pozorování počasí a přírodních úkazů a je na ledacos zvyklý.

"Je tady celkem šest květů,“ poznamenal s tím, že na Štědrý den byla na Šindelové dopoledne 2,8 stupě nad nulou.

"Vůbec si to nedokážu vysvětlit. Na zahradě jsem objevil pět květů a jedno poupě. Protože si občas dělám legraci, nechtěla mi to manželka vůbec věřit. Příroda se zkrátka chová podivně," uvedl Kovařík.

:. Rozkvetlá čemeřice v Šindelové. Běžně kvete až v lednu či únoru. Foto: pro Novinky.cz Rudolf Kovařík

Klasické bílé Vánoce s mrazem a spoustou sněhu jsou dávnou minulostí, řekl Kovařík. Vzpomíná, kdy naposledy v prosinci klesala teplota dlouhodobě pod bod mrazu. "To bylo snad před 35 lety. Tehdy klesala v noci více než 20 stupňů pod nulu a ani přes den to nebylo lepší. I když mráz letos ještě bude, s tak velkým počítat patrně nemůžeme," dodal Kovařík.

Podle předpovědi se v následujícím období bude citelně ochlazovat, v závěru týdne je třeba počítat s mrazivými dny, kdy teploty nevystoupí nad nulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám