Hlavní obsah

VIDEO: Švýcar projel v solárním autě celý svět

Novinky, jky
LUCERN

Švýcarský inženýr Louis Palmer objel v solárním autě celý svět. Celkem navštívil 38 zemí za 18 měsíců a ujel neuvěřitelných 53 451 kilometrů. Bez benzínu, bez plynu, jen s pomocí sluneční energie.

Článek

Louis Palmer pracoval dříve jako učitel, inženýr se z něj stal teprve v průběhu let, kdy ho toto zaměstnání lákalo stále více a více. Svět objel v solárním vozu vlastní konstrukce, aby se pokusil ukázat nezbytnost používání solární energie a zároveň také její celkový potenciál.

Během své dobrodružné cesty zavítal Palmer na všechny kontinenty vyjma Afriky.

"Cesta kolem světa se podařila, takže můžeme potvrdit, že je tato technologie připravená na každodenní používání. Když můžete s takovým vozem projet celý svět, tak proč byste ho nemohli používat v každodenním životě na cesty do práce či na nákupy? Nulové emise jsou něčím, co stojí za úvahu," uvedl Palmer.

Pomáhali mu i v Saúdské Arábii

Automobil, kterým Palmer cestoval, umožňoval maximální rychlost 90 km/h, ale celá technologie prý umožňuje autu dosáhnout rychlosti až 300 km/h. Palmer se během své cesty podíval například na Nový Zéland, do USA či Saúdské Arábie.

"Na cestách jsme neměli žádný problém, všude nás vítali a pomáhali nám. Dokonce i v Saúdské Arábii, kam turisté běžně nesmí. Dali nám víza a poskytnuli nám dokonce i policejní doprovod. Velmi nás to potěšilo, už vzhledem k tomu, že je to země, která žije z ropy. Je příjemné vědět, že ekologicky šetrnému řešení dopravy je otevřený opravdu celý svět," dodal nadšený Švýcar.

Reklama

Výběr článků

Načítám