Hlavní obsah

Dlužník Britovi zaplatil až skoro po 40 letech

SHEFFIELD

Muž z britského Sheffieldu půjčil v roce 1969 australskému turistovi pět liber na lístek na loď a téměř o čtyřicet let později dostal dluh zpátky. Jednoho dne nalezl ve schránce 200 liber - pět liber za každý zmeškaný rok.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Jim Webb cestoval v dubnu 1969 se svým přítelem po Evropě a v přístavu v belgickém Ostende potkal tehdy dvacetiletého Australana, který byl zrovna bez peněz. "Přišel k nám mladý muž a prosil nás, abychom mu půjčili na cestu zpět do Anglie. Řekl, že nám peníze vrátí, jakmile si to bude moci dovolit," popisuje situaci Webb.

Trojice společně odcestovala do Británie a když se loučili, australský turista Gary Fenton si od Webba vzal adresu. Webb ale o australském mladíkovi už nikdy neslyšel.

Když se ovšem letos Webb jednoho dne vrátil domů, našel ve schránce dopis a 200 liber. Doručil mu je tam sám Fenton, aby splatil téměř čtyřicet let starý dluh. Uvnitř dopisu byl vzkaz: "Pro dobrého muže Jima Webba od opozdilce Garyho Fentona."

"Číst ten vzkaz bylo velice dojemné. V této době se sliby často porušují a člověk ztrácí víru v lidskou povahu," řekl dnes už dvaasedmdesátiletý Jim Webb.

Dopis popisoval, jak Gary Fenton, který nyní žije v Sydney, objevil ve starých papírech Britovu adresu. Rozhodl se tedy navštívit Londýn a zároveň splatit svůj dluh. Webbovi poslal celkem 200 liber - za každý opožděný rok pět liber navíc.

Gary Fenton v dopise ale nezanechal adresu ani telefonní číslo. "Dal mi pouze svou e-mailovou adresu, na kterou jsem napsal, ale zatím mi nikdo neodpověděl," tvrdí Jim Webb. "Je mi moc líto, že jsem v tu neděli nebyl doma, moc rád bych ho byl pozval dál. Doufám, že se někdy potkáme. Bylo by to moc krásné," dodal Webb, který se rozhodl vrácenou částku darovat na charitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám