Hlavní obsah

Švýcar dokončil cestu kolem světa v solárním autě

LUCERN

Švýcarský dobrodruh ve čtrvtek dokončil cestu kolem světa, kterou podnikl ve svém elektromobilu poháněném sluneční energií. Za 17 měsíců, jak dlouho cesta trvala, nespotřeboval ani kapku benzinu, a jeho mise tak splnila svůj účel - propagaci technologií, jež chrání životní prostředí.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Švýcarský dobrodruh Louis Palmer přijíždí se svým solárním vozem do Rootu u Lucernu.

Článek

Šestatřicetiletý vynálezce se vydal na cestu 3. července 2007 a za rok a půl urazil na všech obydlených světadílech 53 451 kilometrů. V rámci propagace solárního pohonu přibíral do svého "taxíku" různé pasažéry, podle jeho odhadu jich bylo asi 1000.

Byly mezi nimi i celebrity, například při cestě přes Spojené státy se v Palmerově vozítku svezl generální tajemník OSN Pan Ki-mun, televizní showman Jay Leno nebo hvězda kdysi slavného seriálu Dallas Larry Hagman, ztělesňující postavu známou jako "Džejár" (J.R.), napsala agentura AP.

Palmerův dvoumístný tříkolový "taxík" je poháněn elektřinou přímo vyráběnou solárními články umístěnými na přívěsu, který táhne za sebou. Sama plocha střechy vozítka totiž není dost velká na to, aby vyrobila množství elektřiny potřebné k provozu. Také v rodném Švýcarsku má Palmer k dispozici solární panely na střeše banky Swiss capital Bern, aby mohl dobíjet baterie svého vozu, aniž by spotřeboval jakoukoli "nesluneční" elektřinu vyrobenou spalováním fosilních paliv.

Jako svůj příští cíl Palmer vyhlásil uskutečnění cesty kolem světa za 80 dní. K tomu účelu podle agentury AFP hodlá vyvinout mnohem rychlejší solární vozítko, než je to nynější.

Reklama

Výběr článků

Načítám