Hlavní obsah

Patnáctiletý kocour znovu vidí díky kontaktním čočkám

– LONDÝN
Novinky, jky

Ojedinělý nápad, který vrátil 15letému kocourovi zrak, realizovali veterináři na ostrově Wight ležícím u jižní Anglie nedaleko Southamptonu. Kocour Ernest trpěl vychlípením víček, což v praxi znamená, že se mu víčka zatáhnula dovnitř a poškrábala jeho oční bulvy.

Článek

Veterináři přišli s novátorským řešením zejména kvůli vysokému věku kocoura. Domácímu mazlíčkovi nasadili kontaktní čočky. Ve svých 15 letech už by bylo příliš vysoké riziko, že by se Ernest z celkové anestézie neprobudil. Je pravděpodobné, že je Ernest prvním kocourem na světě, který takové dioptrické pomůcky nosí.

"Cítí se daleko lépe, až doposud byly jeho oči zavřené, ale nyní je schopný je mít otevřené," řekl pracovník útulku, ve kterém Ernest žije, Les Burows. V útulku je kocour údajně velmi oblíbený, většinu času tráví rozvalený na recepci s pracovníky útulku.

Vůči psům je znovu ostražitý

"Vždy jsme Ernesta využívali k testování nově příchozích psů, abychom zjistili, zda se bojí koček. Doposud to bylo možné, teď už si ale Ernest psy ve svém okolí hlídá daleko více, nyní je totiž vidí," smál se Burows.

Kontaktní čočky budou pracovníci útulku kocourovi vyndávat z očí a čistit pravidelně po třech týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám