Hlavní obsah

VIDEO: Obří modrý diamant protínající historii byl vydražen za půl miliardy

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzácný modrý diamant s třísetletou historií byl vydražen za neuvěřitelných 16,4 miliónu liber, tedy přibližně 490 milionů korun. "Der Blaue Wittelsbacher", neboli modrý wittelsbašský diamant váží 35.56 karátů a prodával se poprvé za posledních osmdesát let. Tmavě modrý drahokam byl součátí věna infantky Markéty Marie Terezie, dcery španělského krále Filipa IV., a zdobil i královskou korunu.

Foto: Profimedia.cz

Diamant Der Blaue Wittelsbacher

Článek

Wittelsbašský diamant na trhu byl obrovskou událostí. Jeho cena byla odhadována nejméně na devět miliónů liber, tedy přibližně 266 miliónů korun, předpoklady však byly výrazně překonány. Podle aukční síně jde o nejvyšší sumu, za jakou byl kdy jakýkoliv jednotlivý diamant vydražen.

Kupcem diamantu se stal londýnský klenotník Laurence Graff. V konečné fázi o něj podle agentury Bloomberg soutěžil se skupinou sběratelů ze Společenství nezávislých států, kterou v síni zastupoval anonymní agent z New Yorku, informovala ČTK.

Barevné diamanty dosahují všeobecně velmi vysokých cen. V květnu tohoto roku byl v ženevské Christie´s prodán modrý diamant vážící 13.39 karátů za 168 miliónů korun.

Modré diamanty jsou velmi vzácné

Podle aukčního domu Christie´s ale neexistuje žádný známý diamant, který by se dal porovnávat s tím wittelsbašským a byl přitom někdy v prodeji.

"Modré diamanty jsou vzácné a nabízet modrý diamant této velikosti, kvality a historie je opravdu výjimečné," uvedla mluvčí aukční síně a dodala, že historie diamantu sahá až do sedmnáctého století, kdy byl diamant objeven v indických diamantových dolech.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexičtí vědci vyrobili diamanty z tequily

Z mexických vědců by měl radost Rudolf II., jak ho Češi znají z filmu Císařův pekař, v němž se různí šarlatáni snažili uvařit či jinak vyrobit zlato. Experti...

Výběr článků

Načítám