Hlavní obsah

OBRAZEM: Ruským milionářům nabízejí šperky, kožichy, rollsy i vrtulníky

– MOSKVA

Jachty, supervozy, vrtulníky, umělé ostrovy, rezidence, vily a apartmány, krásné šperky, vzácné víno, pravé perské koberce, starožitnosti a další drahocennosti předvádí do konce týdne moskevský veletrh pro movité Millionaire Fair.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Rolls Royce nabízený na moskevském veletrhu pro milionáře

Článek

Ruský trh luxusního zboží až dosud patřil k nejrychleji rostoucím na světě. Pořadatelé největšího veletrhu s přepychem na světě doufají, že zálibu "nových Rusů" v utrácení nepostihne ani globální krize.

::Parfémy nabízené na moskevském veletrhu pro milionářefoto: Reuters/Alexander Natruskin

"I v těžkých časech našel náš lid v sobě sílu přijít na milionářský veletrh. Všude kolem je krize, u nás svátek!" žertovala při zahájení o čtvrteční noci v roli hlavní moderátorky Ksenija Sobčaková, skandály opředená dcerka někdejšího petrohradského starosty, která na ruské scéně celebrit sehrává roli místní Paris Hiltonové.

:.Prezentace kožichů a modelových šatů na moskevském veletrhu pro milionáře foto: Reuters/Alexander Natruskin

K mání je i soukromý tryskáč za čtyři milióny dolarů. Ruští boháči si podle tisku pořídili pět stovek soukromých letadel, ale převážně se zahraniční imatrikulací. Přestože však úřady vydávají povolení ke vzletu jen v úředních hodinách, z moskevských letišť denně vypravují stovku "nekomerčních" letů.

:.Na moskevském veletrhu pro milionáře je k mání i vrtulník Agustafoto: Reuters/Alexander Natruskin

"To není žádné obyčejné ferrari, ale speciálně upravené. V Rusku jsou jen dvě, jedno přímo před vámi," vykládá prodejce sporťáku se vzpínajícím se koníkem ve znaku. Pod kapotou má dvakrát tak velké stádo koní než "běžný" model.

:.Veteráni na moskevském veletrhu pro milionářefoto: Reuters/Alexander Natruskin

Na jachty z Británie lákají prodejci i tvrzením, že díky oslabení libry vůči dolaru kupec "ušetří" až milión dolarů. Zatímco před třemi lety ruský podíl na trhu luxusních jachet představoval pouhých šest procent, letošní číslo se může pohybovat okolo 30 procent. Odhad ale pochází z časů, kdy se časopis Forbes dopočítal více než stovky ruských miliardářů. Jejich akcie však od jara ztratily dvě třetiny hodnoty.

:.Luxus se mísil s vulgaritou.foto: Reuters/Alexander Natruskin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám