Hlavní obsah

Ultrapravice nabízí peníze rodičům, jejichž dítě ponese Mussoliniho jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská ultrapravicová strana se rozhodla vrátit mezi křestní jména mužské Benito a ženské Rachele. Rodičům, kteří své děti pojmenují po fašistickém vůdci Mussolinim a jeho choti, získají od partaje jednorázový příspěvek ve výši patnácti set eur (zhruba 37 000 korun).

Foto: Novinky

Italská policie řeší, zda strana nespáchala svou nabídkou přestupek či trestný čin. Dokázat to půjde jen těžko.

Článek

Vedení strany odmítá, že se tak snaží oslavovat Hitlerova spojence, ale chce pouze vrátit národu pěkná křestní jména. Malá strana Movimento Sociale-Fiamma Tricolore navíc uvádí, že rodičům dává peníze na nákup dětské postýlky, oblečení a jídla pro dítě.

Dotaci ale může využít jen pět regionů v jižní Itálii, kde je velmi nízká porodnost kvůli špatným ekonomickým podmínkám. Jenže spojení Benito a Rachele znamená jediné nejen pro Italy – zcela jistě odkazuje na fašistického diktátora a jeho manželku.

Straníci odmítají, že by jejich snahy byly fašistické či rasistické. Zároveň ale dodávají, že dotaci může čerpat jen ten pár, v němž je alespoň jeden partner Italem.

Reklama

Výběr článků

Načítám