Hlavní obsah

Zeman a jeho ministři měli zabijačkové výjezdní zasedání

Právo, miv
HODONÍN

Ne politice, ale dobrému jídlu a pití se věnovala desítka ministrů někdejší Zemanovy vlády, kterou oni sami označují jedinou úspěšnou sociálně-demokratickou vládou. V sobotu měla vláda své páté výjezdní zabijačkové zasedání na statku Jana Fencla v Hodoníně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Expremiér Miloš Zeman a někdejší jeho ministr zemědělství Jan Fencl debatují při zabíjačce.

Článek

„Stalo se to již tradicí, že se zde schází ministři poslední úspěšné vlády. Já vím, už je to zavedené, ale přiznám se, že bych přivítal příchod další vlády, která bude úspěšnější, než naše,“ řekl někdejší ministr zemědělství Jan Fencl, který na Slováckém statku přichystal pro kolegy z vlády zabijačku s pohoštěním.

:. Exministr zemědělství Jan Fencl jako hostitel osobně nabízel zabijačkové speciality.foto: Právo/Milan Vojtek

„Přál bych si, aby byla v této zemi vláda, která má alespoň elementární důvěru lidí. Naše debata se netýká ani současného, ani minulého premiéra, ale výlučně dobrého jídla a pití,“ přidal se expremiér Miloš Zeman. A zatímco hosté akce si pochutnávali na zabijačce, dalším později do funkce nastoupivším ministrům by takové dobroty nedopřál. Ne z lakoty, ale protože si to za svůj výkon nezaslouží. „Většina ministrů si místo zabijačky zaslouží nanejvýš tak suchý chleba zapíjený nepramenitou vodou, maximálně bych jim dal špetku soli,“ řekl Zeman.

Za několik let návštěv u Fencla se naučil rozeznávat, a tak ví, že v sobotu ochutnal rypáček a ouško. „Moje žena, když mě občas hladí pod bradou, případně pod druhou a třetí bradou, tak u toho zálibně říká, že podbradek je nejlepší studený. Ale já ho mám rád teplý,“ přidal expremiér jeden ze svých vtípků.

Protože byl na Moravě, musel také ochutnat mladé Svatomartinské víno. Srovnávat je s becherovkou nechtěl. „Jste informován jako průměrný český novinář, tedy špatně. Jinak by jste věděl, že už pět let piji slivovici. A po ledvinové kolice mi lékaři nařídili hodně pít. Naštěstí ale neřekli co, takže kombinuji víno a pivo,“ nedal se zaskočit Zeman.    

Expremiér nechtěl příliš hodnotit současnou politickou scénu, ke které už prý vše podstatné řekl. Velké koalice které vznikají v krajích, jsou podle něj zradou na voličích, a to na voličích obou stran. Naopak se mu líbí menšinové vlády v kraji Vysočina a ve středních Čechách. „Mám na mysli menšinové vlády tolerované, nikoliv podporované, tady stejné, jako byla moje vláda,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám