Hlavní obsah

Pilotka balónu se pokusí překonat rekord o nejdelší let

Právo, Petr Blahuš

Až uvidíte v západních Čechách na obloze dva balóny, budete svědky historické chvíle. Stane se tak pravděpodobně v příštím týdnu. Pilot, tedy vlastně pilotka jednoho z nich tímto letem ustanoví první český oficiální rekord v balónovém létání. Touto ženou bude teprve 19letá pražská studentka Zuzana Smrčková, která je zároveň nejmladší balónovou pilotkou v zemi. Pokusí se o časově i vzdálenostně nejdelší let balónem.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Zuzana Smrčková se v těchto dnech připravuje na svůj rekordní let

Článek

„Čekáme na příchod tlakové výše, která je zatím někde nad Atlantikem. Pro nás bude úspěchem, pokud vydržíme ve vzduchu aspoň tři hodiny,“ řekl Právu otec Zuzany Jan Smrčka, který patří mezi naše nejzkušenější balónové piloty.

Podle Smrčky, který bude svou dceru doprovázet ve druhém, doprovodném balónu, bude Zuzana sama pilotovat běžný sportovní balón, který normálně vydrží ve vzduchu jen asi hodinu.

Česká republika patří k evropským balónovým velmocím

„Právě proto se budeme snažit vydržet ve vzduchu co nejdéle. Přirovnal bych to k závodům aut v ujetí co největší vzdálenosti s co nejmenším množstvím paliva,“ sdělil.

Po celou dobu letu, který začne v Chodové Plané na Mariánskolázeňsku, budou on i jeho dcera v rádiovém spojení s Řízením letového provozu, aby v případě náhlé změny kurzu nemohli ohrozit letecký provoz nad Českem.

Česká republika patří v poměru počtu balónů k počtu obyvatel k evropským balónovým velmocím, konečně jako téměř ve všech disciplínách sportovního a malého letectví. Zatímco u nás létá více než sto balónů, v Rakousku nebo v mnohem větší Itálii je jich jen zhruba třicet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám