Hlavní obsah

Na skotské pláži byly nalezeny pozůstatky dávno vyhynulých želv

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKYE

Skutečnost, že před desítkami či stovkami miliónů let vypadalo klima na Zemi úplně jinak, asi nikoho nepřekvapí. Takovým drobným důkazem je i čerstvý nález, který prokazuje, že před dávnými dobami žily u skotských břehů želvy.

Článek

Skotský ostrov Skye je známý zejména svou palírnou whisky, o které se říká, že je jednou z nejlepších na světě. Nyní o sobě dal chladný, ale přesto malebný ostrůvek vědět nálezem, který je z historického hlediska velmi podstatný. Byly zde totiž objevené 164 miliónů let staré pozůstatky želv. Jde o nejstarší důkaz výskytu vodních želv na naší planetě.

Druh, jehož pozůstatky byly objeveny, nebyl doposud vědcům známý. Jde nicméně dost možná o chybějící pojítko mezi suchozemskými želvami a jejich moderními vodními následníky. Objev druhu pojmenovaného Eileanchelys waldmani, který je překládán jako "želva z ostrova" byl oznámen v magazínu Royal Society.

Nález už je v muzeu

Pozůstatky želv nalezl tým historiků usazené v bloku skal v zátoce Cladach a'Ghlinne na jihu ostrova Skye. Celkem nalezli vědci čtyři poměrně dobře zachované kostry a drobné pozůstatky nejméně dvou dalších želv. Historický nález byl umístěný do skotského Národního muzea v Edinburghu.

"Proč želvy vstoupily do vody? Netušíme. Je to záhada. Jako kdybyste se ptali, proč se vrátili kytovci zpět do moře. Kousek po kousku zaplňujeme mezery v našich znalostech. Nyní už aspoň víme jasně, že před 164 milióny let žily želvy už i ve vodách. Eileanchelys bude tak zatím známý jako nejstarší vodní želva na světě. Dostalo se nám další důležité informace o vývoji želv," uvedl Jérémy Anquetin z oddělení paleontologie v Národním muzeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám