Hlavní obsah

VIDEO: V Bratislavě vystavují diamanty za šest miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Diamanty v hodnotě šest miliónů eur (téměř 155 miliónů korun) jsou od úterý vystaveny v centru Bratislavy. Organizátoři je nabízejí nejen jako vzácnou ozdobu do šperků. Tvrdí, že v době světové finanční krize jsou diamanty spolehlivou investicí. Ten největší z vystavených kusů má v současnosti hodnotu 1,3 milionu eur (33,5 milionu korun).

Článek

Výstava, která je přísně střežená, potrvá do 22. listopadu.

"Je tu 74 investičních kamenů, šperků je tu nepřeberné množství," řekl Luboš Říha, předseda představenstva firmy Diamonds International Corporation, která je nabízí. "Největší diamant je dvanáctikarátový kámen, který je unikátní svou velikostí. Je to velký přírodní úkaz, je vzácně bílý a absolutně čistý," dodal Říha.

“Vzhledem k tomu, že se Slovensko připravuje na přechod na euro, stávají se diamanty pro slovenské investory nejvýhodnější komoditou," informoval Říha.

Cena diamantu za posledních sto let neklesla

Podle něj je možné koupit si diamant od 4000 eur (asi 103 200 korun), největší zájem je ale údajně o čtyřnásobně dražší kameny. "Vzhledem k tomu, co se dnes děje ve světě, mají lidé logicky strach o své peníze a začínají objevovat to, co je známo už po mnoho staletí - že diamant představuje jistotu," poznamenal Říha. Cena diamantů podle něj za posledních 100 let nikdy neklesla, naopak roste v některých případech až o několik desítek procent.

:. Přemysl Synek s prstenem se žlutým citrusovým tříkarátovým briliantem a se šesti růžovými brilianty o celkové váze 2 karáty.

"Je to kámen, který je nejtvrdší na této planetě, má výjimečné fyzikální vlastnosti, takže jeho krása bude stejná i za 100 let," poznamenal ředitel společnosti Přemysl Synek. Podle něj byly na Slovensko přivezeny diamanty broušené v belgických Antverpách, z Ruska, Jižní Afriky, Kanady i Venezuely.

Na Slovensku jmenovaná společnost, která má pobočky v deseti zemích, prodala během tříletého působení diamanty za desítky miliónů korun. V Bratislavě otevřela svou první síň. Po Bělehradu se v prosinci chystá otevřít obchod i v Praze. Právě tam prý byl zaznamenán zvýšený zájem o diamanty - před pár dny tu byl podle Synka jeden prodán za milióny korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž málem vyhodil velký diamant

Šestatřicetiletý Chad Johnson už sice ve známém státním parku Diamantový kráter, kam lidé chodí hledat diamanty, našel přes 80 úlovků, ale ten zatím největší...

Fascinující třpyt diamantů

Diamanty jsou vyhledávané pro svůj charakteristický oslňující lesk, jsou symbolem luxusu, třpytu, smyslného půvabu. Jsou krásné, drahé a záhadné – a jistě...

Výběr článků

Načítám