Hlavní obsah

Čína chce trestat umělce za používání playbacku

PEKING

Čína hodlá stíhat umělce, kteří zpívají na playback nebo používají při koncertech jiné fígle, a "recidivistům" chce odebírat pracovní licence. O záměru čínského ministerstva kultury informovala tamní média. Sdělovací prostředky ostře pranýřovaly organizátory letošní olympiády v Pekingu, kteří se přiznali, že devítiletá dívenka, jež zazpívala při zahajovacím ceremoniálu, jen otevírala pusu na playback, protože původní holčička se jim nezdála dost hezká.

Článek

Ministerstvo kultury nyní zkoumá názor veřejnosti na případný dodatek zákona o komerčních vystoupeních, který by playback zakázal, napsal list Beijing News.

Novely zákonů, které jsou v Číně předloženy k posouzení veřejnosti, jsou obvykle už pevně stanoveny a čínský parlament je s největší pravděpodobností beze změn nebo jen s drobnými úpravami schválí.

"Vystupující nesmí publikum klamat playbackem a organizátoři koncertů nesmí pro umělce playback připravovat," praví se v dodatku, zveřejněném na webové stránce ministerstva. Jména vystupujících, kteří budou při používání playbacku přistiženi, budou zveřejněna, a těm, kteří se proviní dvakrát, bude odebráno pracovní povolení.

Nařízení se týká i obyčejných koncertů

Dodatek zákona naložil břímě také na bedra organizátorů koncertů. Ti musí vyčlenit personál, který bude dohlížet na to, aby nebyl playback použit.

Rozhořčení veřejnosti ohledně playbacku zakusila na vlastní kůži čínská herečka Čang C'-i. Ta byla v únoru obviněna z podlosti, když během každoročního populárního televizního galavečera vysílaného na Silvestra jen otvírala pusu na playback.

Anketa

Jste pro zákaz playbacku v ČR?
ano, zakázal bych ho
83,8 %
nevím, nevadí mi
13,4 %
ne, playback mi vyhovuje
2,8 %
Celkem hlasovalo 2254 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám