Hlavní obsah

Největší pokerový turnaj světa má nejmladšího vítěze, odnesl si 180 miliónů

Novinky, Jakub Kynčl
LAS VEGAS

Největší a nejdůležitější pokerový turnaj na světě, WSOP Main Event, zná od úterý svého vítěze. Je jím 22letý Dán Peter Eastgate, který se stal nejmladším vítězem WSOP ME v historii. Svým vítězstvím vyhrál částku vyšší než 9,1 miliónu dolarů, tedy více než 180 miliónů korun.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Peter Eastgate je nejmladším vítězem WSOP v historii

Článek

Zatímco kamarádi a přátelé dvaadvacetiletého Dána v publiku jásali a skákali štěstím, Peter Eastgate zachoval i při svém vítězství pokerovou tvář. Letošní turnaj WSOP začal v červenci a účastnilo se ho celkem 6844 hráčů. Startovné bylo 10 000 dolarů, tedy bezmála 200 tisíc korun.

Když klesl celkový počet hráčů na devět, tedy tzv. finálový stůl, byla hra přerušena a pokračovala teprve v posledních dnech pod dohledem nejvybranější pokerové společnosti a před televizními kamerami.

Postupka se proti dvěma párům udržela

V nervy drásajícím souboji dvou zbylých hráčů (heads-up) nakonec porazil v nevadském Las Vegas mladý Dán svou agresivní hrou ruského 27letého matematika Ivana Demidova. Rus se rozhodl v rozhodující ruce se dvěma páry vsadit všech svých 16,45 miliónu žetonů a jít tzv. all in.

:. Peter Eastgate kvůli pokeru zanechal studií.foto: Reuters/Steve Marcus

Eastgatovi, který měl v daný moment přes 120 miliónů v žetonech, však čtvrtá karta (turn) přinesla čtyřku, která mu dotvořila postupku a v ten moment už Demidova zachraňovaly ve hře pouze čtyři karty (outs), které by mu dotvořily silnější full house.

To se však nestalo a mladý Dán se tak stal vítězem a odnesl si přes 9,1 miliónu dolarů. Ani Demidov však neměl důvod ke smutku, čekalo na něj 5,8 miliónu dolarů tedy asi 115 miliónů korun.

Ještě si neuvědomuje, co dokázal

"Myslím, že si ani neuvědomuji, jak je tohle celé velké. Uvědomím si to asi až v dalších dnech či týdnech. Myslím, že to na mě pořádně dopadne. Měl jsem štěstí, že Demidovi došel čtvrtou kartou druhý pár. To, že šel v daný moment all-in bylo tak trochu nevyhnutelné," řekl Eastgate pro americký deník USA Today.

:. Finále WSOP je v USA vždy velkou společenskou událostí.foto: Reuters/Steve Marcus

Eastgate se začal zajímat o poker na střední škole a rozhodl se hrát online o peníze, místo aby šel na univerzitu. Ve škole ho bavila matematika, a tak neměl k pokeru daleko.

Tato karetní hra, která bude jednoho dne možná prohlášena za sport, ho zcela fascinovala o obdivoval na ní zejména její psychologické aspekty. Jeho dosavadním největším vítězstvím bylo 30 000 liber (930 000 korun) na Paddy Power 2007 Irish Open.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám