Dříve se myslelo, že něco podobného není možné a že vůni těla může ovlivnit skladba stravy. Podle nejnovějších studií však může potrava jen modifikovat originální tělesnou vůni každého člověka, jejíž základ je jedinečný a neměnný. Přestože můžeme pozřít hromadu chilli nebo česneku, svou originální vůni nezměníme a zcela ji nezamaskujeme.

Předběžné laboratorní testy u myší dokázaly, že i po zamaskování požitím potravin s výraznou vůní lze jedinečný pach každého individua rozpoznat, stojí ve studii odborného časopisu PLos ONE.

„Tyto objevy indikují, že pachové stopy by stejně jako otisky prstů mohly být hodnotným způsobem využity k identifikaci jedinců. Pokud by se prokázalo, že to platí i v případě lidí, otevřela by se cesta k přístrojům, které by mohly odhalovat individuální pachové stopy u jednotlivých lidí,“ věří doktor Jae Kwak z Philadelphie.