Hlavní obsah

Pilot ve vzduchu oslepl, přistál díky instrukcím kolegy

Britský pilot oslepený během letu v důsledku malé mozkové příhody byl schopen bezpečně přistát díky vojenskému kolegovi, který ho naváděl. S odvoláním na britské vojenské letectvo (RAF) to oznámila agentura AP.

Článek

Pětašedesátiletý amatérský, ale zkušený pilot Jim O´Neill přestal vidět, když byl se svou cessnou nad jihovýchodní Anglií ve výšce asi 1700 metrů. Nejprve si prý myslil, že ho oslnilo slunce, a vyslal nouzový signál, ale pak si uvědomil, že se děje něco závažnějšího, a požádal věž, aby mu pomohla přistát.

Na pomoc mu přispěchal pilot RAF Paul Gerrard, který právě končil cvičný let. "Navést na přistání prakticky slepý stroj chce někoho, kdo by byl vedle po ruce a říkal ´trošku doleva, trošku doprava, dost, dolů´," citovala AP Gerrarda.

Na záznamu z kabiny jsou prý slyšet Gerradovy pokyny typu "zatočte jemně doprava, prosím" a O´Neillovy omluvné odpovědi na otázky věže, zda stále nevidí: "Ne, pane, bohužel, lituji, pane". Postupem času prý byl O´Neill schopen malinko rozlišovat světlo a tmu. Na základě Gerrardových pokynů se dostal k přistávací ploše, ale při prvním pokusu přistát se od ní odrazil a znovu se vznesl.

Napodruhé se stalo totéž, podařil se až třetí pokus. Podle O´Neillova syna lékaři potvrdili, že jeho otec utrpěl malou mozkovou příhodu kvůli krevní sraženině, ale že kromě ztráty zraku se zřejmě neobjevilo žádné další poškození. O´Neill je nyní v nemocnici a zrak se mu začíná vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám