Hlavní obsah

Drsná reklama s mrtvým Edmundem Hillarym musela být stažena z vysílání

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halloweenskou reklamu v pravém slova smyslu předvedla novozélandská pizzeria Hell's Pizza, když do reklamy virtuálně obsadila známé mrtvé celebrity. Sir Edmund Hillary, Královna Matka a Heath Ledger v mrtvolném a kostnatém provedení tancující na hřbitově - to nemohl rozdýchat snad žádný normální divák. Proti reklamě a zejména obsazení Edmunda Hillaryho se strhla na Novém Zélandu obrovská vlna nevole.

Článek

Novozélandský řetězec pizzerií Hell's Pizza jednoduše chce šokovat. Jinak si ani není možné vysvětlit, že poté, co zhruba před rokem celý svět znechutila reklamou, ve které figuroval vůdce třetí říše Adolf Hitler a slogan "Je možné přimět lidi uvěřit, že nebe je peklo (Hell)", přišla s další podobně nevkusnou reklamou.

Osud nové reklamy je stejný, jako té s Adolfem Hitlerem. Musí být stažena. Zatímco tehdy probíhala celá reklamní kampaň na billboardech, nyní šokovala diváky na televizních obrazovkách. To, že v ní vystupují podobizny Královny Matky a Heatha Ledgera, by asi ještě tamější lidé zkousnuli, to že si však vzala na paškál i národního hrdinu Edmunda Hillaryho, který v lednu zesnul, už ne.

:. Kontroverzní reklama s Hitlerem pobouřila židovské obce po celém světě.foto: profimedia

Reklamní tým podniku Hell's Pizza se omluvil a ve svém prohlášení uvedl, že nezamýšlel nikoho urazit. Po stížnosti ze strany rodiny Edmunda Hillaryho firma celou kampaň stáhne. "Jistě je na Novém Zélandu uctívaný a my všichni ho zbožňujeme," řekl mluvčí Hell's Pizza Glenn Corbett.

Propagační techniky této pizzerie jsou vskutku prazvláštní. Účinkování Edmunda Hillaryho v reklamě mělo prý jeho osobu pouze jemně připomenout. Jednou z jejich dalších akcí v poslední době bylo to, že k pizze, která nesla název Touha, přidávali kondomy. Marketingový ředitel má však za to, že zákazníci kontroverzní reklamy pizzerie zbožňují. Uznává však, že nemusí být všem po chuti.

:. Sir Edmund Hillaryfoto: Reuters/Deepa Shrestha/Files

Na reklamu si stěžoval syn prvního pokořitele Mount Everestu Peter Hillary. Ten uvedl, že bolest ze smrti jeho otce je stále poměrně čerstvá a reklama podle něj není vtipná. "Myslím si, že je to jen velmi málo komické, spíše to je nevhodné," řekl pro deník New Zealand's Dominion Post.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám