Hlavní obsah

Nejodlehlejší škola na světě: cesta do ní je o život

Novinky, jky
PEKING

Chodit do školy nemusí být vždy jednoduchá záležitost. Své by o tom mohly povídat děti v západní Číně v sečuánské provincii ve vesnici Gulu. Jejich škola totiž leží v horách a jediná cesta k ní vede po velmi úzkých skalních cestách, které jsou nebezpečné. A že vám cesta do školy trvá hodinu? Výšlap do školy trvá tamějším studentům nejméně pět hodin.

Článek

Základní škola u vesnice Guru má jednoho jediného učitele, který zde učí už po dobu 26 let, informoval list West China City Daily. Vesničané tvrdí, že cesta je pro děti velmi nebezpečná, jelikož je v nejužším bodě široká jen něco málo přes 40 centimetrů a její okraj není pevný.

Cesta přes hory navíc prý u dětí vytváří někdy až pocit zmatenosti. Škola je sestavena z pěti betonových budov a hřiště, kterému dominuje basketbalový koš vytvořený ze dvou dřevěných tyčí a zlomené tabule.

Problém je, že basketbal hrát nemohou, kdyby se jednou netrefili správně, míč by spadnul ze skály a trvalo by půl dne se k němu znovu dostat.

:. Cesta do školy není pro malé děti bezpečná.

Neznají počítače ani splachovací záchod

I tamní pětačtyřicetiletý učitel Šen Čchi-ťun už měl mnohokrát nutkání odejít, avšak vždy mu odolal, protože ho rodiče školáků přemluvili. Pokud by totiž odešel, nebyl by nikdo, kdo by v této oblasti děti vyučoval. Muž vyučuje děti čínštině a matematice. Vzhledem k velké izolaci od hustě obydlených míst pouze dva studenti za uplynulých 26 let odešli na univerzitu.

"Studenti tam pracují opravdu tvrdě, ale nikdy neviděli počítače, auta a ani splachovací záchody," uvedl dobrovolník, který ve škole vyučoval po dobu dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám