Hlavní obsah

Šéfkuchař pětihvězdičkového hotelu má alergii na vodu

LONDÝN

Pro britského mistra kulináře Andyho Laughtona se zhroutil celý svět. Kuchařské umění mu zakázali lékaři, neboť se u něj projevily zhoubné následky velmi vzácné alergie na vodu. Šéfkuchař pětihvězdičkového hotelu začal mít při vaření puchýře a boláky na rukách. Dlouho nemohl nikdo přijít na to, čím k vážné zdravotní komplikaci dochází.

Foto: Profimedia.cz

Když se u kuchaře vyvine alergie na vodu, znamená to nemilosrdný stop vaření. Ilustrační foto

Článek

Po několika týdnech obtíží vyšlo najevo, že je kuchař alergický právě na vodu, bez níž je vaření nemyslitelné. Jenže když se tento kuchař, jenž strávil vařením třiadvacet let, rozhodl bojovat a nasadil si na ruce latexové rukavice, alergie nezmizela. A lékaři kuchaři oznámili, že má alergii také na lanolin a nikl, které se při výrobě rukavic používají.

„Měl jsem pocit, že nemůžu vyhrát. Používal jsem latexové rukavice, protože ta vyrážka se objevovala kdykoli jsem byl v kontaktu s vodou. Ale pak jsem zjistil, že nemůžu používat ani je, takže jsem měl vážný problém. Obalil jsem si potom ruce náplastí a pak teprve nasadil rukavice,“ popisoval svůj boj s nepřízní vlastní imunity Laughton.

Nyní už nevaří ani doma

Jeho alergie je skutečně výjimečná, protože se týká pouze pokožky rukou. Proto se může sprchovat a koupat bez větších problémů. Dermatologové přesně nechápou, co se s jeho tělem děje.

Bývalý šéfkuchař se teď věnuje opravě počítačů a vede vlastní cateringovou společnost. Na vaření ale musí zapomenout i doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám