Hlavní obsah

OBRAZEM: Pavouk hodoval na ptákovi, kterého chytil do sítě

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHERTON

Série fotografií obřího pavouka, jak požírá lapeného ptáčka, vzrušila v posledních dnech internet. Že si na holátko vypadlé z hnízda troufne sklípkan, to chovatelé pavouků vědí už z klasického Brehmova života zvířat. Tady ale jde o dospělého ptáka o velikosti 10 centimetrů a pavouka blízkého křižákům.

Článek

Unikátní snímky na webu umístil kdosi pod přezdívkou Twit s tím, že byly pořízeny v Athertonu u města Cairns v severoaustralském Queenslandu. Nepodařilo se vypátrat víc, než že byly poslány z Canberry.

"Není to podvrh, ale skutečnost,“ ujistil veřejnost australský specialista Joel Shakespeare s tím, že jde o pavouka Nephila pilipes, v jehož síti uvízl astrildovitý pták panenka hnědoprsá (Lonchura castaneothorax).

:. Celá scenérie působila až strašidelným dojmem. Foto: ninemsn.com.au

„Má velmi účinný jed, který úspěšně používá ke znehybnění velkého hmyzu,“ řekl o tomto pavoukovi věhlasný arachnolog (vědec zabývající se pavouky) Ron Atkinson, autor klíče k australským pavoukům. „Nikdy jsem ale neslyšel, že by kousl člověka,“ dodal.

Rozpětí nohou až 15 centimetrů

To ale vyvrátil jistý lékař z nemocnice v Cairnsu, jež takový případ zná. „Dotyčnému bylo mdlo, ale žádné problémy z toho nebyly,“ ujistil nejmenovaný lékař čtenáře athertonských lokáních novin.

Pavouci tohoto druhu jsou pro své atraktivní barvy a velikost - rozpětí nohou může dosáhnout i 15 centrimetrů - často chováni v teráriích.

:. Pavouk ptáka zřejmě nezabil svým jedem. Foto: ninemsn.com.au

Podle Atkinsona ale není pravděpodobné, že by pavouk z fotografie dokázal panenku, která uvízla v jeho síti, skutečně usmrtit. Spíše si počkal, až pták zeslábl nebo zahynul následkem šoku a dehydratace.

"Řekl si, že takové sousto nemůže nechat ladem, a pustil se do mrtvolky,“ komentoval to s nadsázkou vědec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám