Hlavní obsah

Dvacetiměsíční Jakub umí rozpoznat 28 značek aut

Novinky, jky
PELHŘIMOV

Je mu teprve 20 měsíců a 30 dní a už je rekordmanem, jehož jméno se objeví na stránkách příštího vydání České knihy rekordů. Malý Jakub Mulaj dokáže rozpoznat značky aut lépe, než většina dospělých lidí. Bezproblémově jich dokáže určit 28. A to jak z obrázků barevných či černobílých, malých či velkých, tak i v reálu na ulici.

Článek

Kuba přicestoval se svými rodiči ve čtvrtek do Pelhřimova – města rekordů, aby mohla být v sídle agentury Dobrý den oficiálně ověřena jeho schopnost rozpoznat všechny běžně používané značky aut jezdících na našich silnicích. A to se také úspěšně podařilo.

"Je kouzelné poslouchat malého roztomile žvatlajícího kloučka, kterak s vážnou tváří říká tak „dospělá slova“, jako jsou Opel, Ford, Peugeot, BMW, Volkswagen, Audi, Škoda, Hyundai, Toyota, Suzuki, Renault, Volvo, Mazda, Nissan, Honda, Lancia a další," uvedl Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

Chlapeček nepochází z nijak automobilově zaměřené rodiny, poznává dokonce více aut, než jeho tatínek. "Bylo to opravu zázračné poslouchat malé dítě, které jde po ulici, z ničeho nic se zastaví, ukáže na auto, které okolo vás rychle projede a řekne slabým hláskem: ´Škoda,´" řekl Novinkám Marek.

Nadaných dětí je mnoho

V Muzeu rekordů a kuriozit Pelhřimov se v minulosti představilo už více podobně výjimečných dětí, o nichž se na stránkách České knihy rekordů můžeme dočíst již nyní.

Znalost všech písmen české abecedy v nejnižším věku Tomáš Tomek z Přibyslavic u Velkého Meziříčí, narozen 8. května 2004, začal rozeznávat první písmena již ve svých 15 měsících. Kompletní znalost velkých písmen celé abecedy předvedl jejich přečtením ve věku 1 roku, 9 měsíců a 27 dní. Rekordu bylo dosaženo 7. března 2006.

Chodila již v pěti měsících

Poznávání značek kamiónů v nejnižším věku Jan Hudáček z Rýmařova dokázal rozeznat ve věku 2 roky, 5 měsíců a 4 dny všechny druhy kamiónů běžně se pohybujících po silnicích ČR. 14 značek rozpoznává jak v reálu, z modelů, fotografií, tak i z obrázků včetně těch, které mají velikost odpovídající poštovní známce. Rekordu bylo dosaženo 4. března 2006.

Dítě chodící v nejmladším věku Nela Zajíčková z Plzně, narozená 16. července 2005, prokázala dle prohlášení praktické lékařky již v pěti měsících schopnost samostatně se postavit a udělat několik kroků podél pevné opory, což bylo ověřeno při návštěvě agentury Dobrý den 3. února 2006, tedy v jejím věku 6 měsíců a 18 dní. Údaj byl do databanky rekordů zaevidován 9. února 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám