Hlavní obsah

Putin zkoušel navigační systém na svém psu 

MOSKVA

Ruský satelitní navigační systém zatím není plně funkční, ale zdá se, že funguje na psa ministerského předsedy Vladimira Putina, napsala agentura AP. Putina jeho náměstek Sergej Ivanov informoval o pokroku s ruským globálním navigačním systémem. Ruská televize odvysílala šot, na němž oba politici zkoušeli nasadit Putinově černé labradorce Kony obojek se zařízením, které umožní psa lokalizovat.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Ivanov řekl, že zařízení je v pohotovostní (standby) pozici, když se pes nehýbe. "Když se třeba válí v louži," chtěl Ivanov situaci přiblížit Putinovi. Ten mu ale se smíchem skočil do řeči: "Můj pes není prase, aby se válel v louži." "Vrtí ocasem, tak se jí to líbí," dodal Putin, když sledoval svou labradorku, jak se prohání kolem premiérské rezidence na předměstí Moskvy s navigačním obojkem na krku.

Ruský navigační systém, který nese označení GLONASS, byl vyvinut už za éry Sovětského svazu jako odpověď na americký Global Positioning Systems. Jeho uvedení do praxe se ale ve zmatcích, do nichž zem upadla po rozpadu SSSR, hodně zpomalilo. Ruská vláda slibovala, že systém bude plně operační už začátkem letošního roku, ale termín byl znovu odložen kvůli technickým problémům.

Ivanov Putinovi řekl, že systém začne fungovat do konce roku a že bude používat 21 satelitů. To prý bude dost k tomu, aby mohl fungovat na celém území Ruska. Celosvětově by podle Ivanova mohl začít pracovat do konce roku 2009, k tomu prý potřebuje mít k dispozici 24 satelitů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám