Hlavní obsah

Virtuos hrál při operaci vlastního mozku na bendžo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASHVILLE

Eddie Adcock (70), legenda bluegrassu, hrál na svůj oblíbený nástroj, zatímco mu chirurgové operovali mozek. Lékaři - specialisté, kteří v mozku hledali důvod, proč se hudebníkovi začaly třást ruce, si jeho spolupráci nemohli vynachválit. Adcocka lékaři operovali jen v lokálním umrtvení, a tak mohli přesně sledovat, jak jejich zásahy ovlivňují pohyby rukou pacienta.

Článek

Eddie je bluegrassový virtuos a když se u něj objevil třas rukou, bál se, že bude muset bendžo pověsit na hřebík. Avšak operace, kterou provedli lékaři v nemocnici Vanderbildtovy univezity, se zdařila a Adcock se chystá na další koncerty.

"Jsem přesvědčen, že se nám podaří dostat třas pod kontrolu. Šlo nám tedy hlavně o to, abychom byli schopni vrátit Eddiemu do rukou rychlost a jistotu," řekl chirurg Joseph Neimat.

Třas se podařilo uklidnit pomocí kardiostimulátoru, který pacientovi lékaři voperovali do hrudníku. Ten vysílá elektrické signály do části mozku, která je za třas rukou odpovědná.

"Bylo to riskantní, ale hraní je pro mne hrozně důležité. Byl to ten nejstrašidelnější zážitek, který jsem kdy zažil, ale nedovedl jsem si představit, že bych se měl bendža vzdát," řekl po operaci šťastný hudebník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám