Hlavní obsah

Vědci zjistili, které taneční pohyby jsou pro ženy nejvíc sexy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okázalá taneční gesta hollywoodského herce Johna Travolty v kultovním filmu Horečka sobotní noci zaručeně přitáhnou něžné pohlaví. Naopak jiné taneční styly mohou být směšné nebo pro ženy úplně nepřitažlivé, zjistili britští vědci.

Článek

Experti studovali taneční techniky volného stylu obvykle užívané muži v nočních klubech, aby zjistili, co nejspíše zaujme přihlížející dámy, napsal britský list The Sunday Telegraph.

Psycholog Peter Lovatt z univerzity v Hertfordshire míní, že tance na diskotékách jsou moderním lidským ekvivalentem namlouvacích rituálů, které používají ptáci či další zvířata.

"Jde jen o naši schopnost komunikovat pomocí tance," řekl. "Proč tancujeme určitým způsobem, je důsledek evoluce. Jak poukazoval Darwin, tanec je trochu jako namlouvací rituál, který má za cíl zachytit pozornost kvalitního jedince opačného pohlaví," dodal.

Přenášení váhy je out

Vědci například zjistili, že přehnané "tatínkovské" tancování, jak jej předváděl třeba David Brent v televizním seriálu Kancl, je nejméně přitažlivé. Další styl, který u žen nemá šanci, je "šoupák", kdy plaší muži přenášejí váhu z nohy na nohu a pohyb doplní občasným zakroužením rukou. Vysoce koordinované a komplexní taneční pohyby, jako je předvedl Travolta ve známém diskofilmu, jsou těmi nejatraktivnějšími.

Lovatt, který byl před svým příchodem do akademického světa profesionálním tanečníkem, natočil 15 krátkých videoklipů. Sám v nich předvedl různé známé taneční kreace a rozmazal své fyzické rysy, aby byly zřejmé právě jen pohyby.

Výsledek promítl 55 ženám a požádal je, aby zhodnotily, jak mužný, dominantní a atraktivní každý taneční prvek je. Psycholog prý chtěl svým výzkumem pomoci těm, kdo nemají na parketu úspěch.

Osamělí muži končí na večerech salsy

"Vidíme čím dál více rozvedených a osamělých mužů, kteří vyrážejí na večery salsy či do klubů ve snaze najít partnerku. Z jiných studií plyne, že starší muži se vnímají jako horší tanečníci," uvedl. "Ne každý zvládne koordinované a komplexní pohyby. Má se za to, že ty nějak souvisí s množstvím testosteronu," vysvětlil. Pro ty, kdo tančí jen nenápadně, je nejlepším řešením přidat pár gest. Neočekávané pohyby přitáhnou zraky okolí, radí experti.

Naopak výrazná taneční gesta, kdy ruce a nohy létají po širém okolí, jsou velmi neatraktivní. Tady je jednoduchá rada - ubrat.

Lovatt také tvrdí, že ne každý tanec má za cíl učinit muže atraktivnější, některé prý skrývají jiné významy. "Hip hop obsahuje velké množství rozmáchlých, asymetrických a na první pohled náhodných pohybů, takže jasně vyjadřuje dominanci. Klasické tance jsou složitější, protože obsahují pečlivě předepsané pohyby," vysvětlil.

Koordinátorka projektu Krok k tanci Sue Goodmanová, která učí mladé lidi ve školách tancovat, řekla, že lidé často zapomínají na sdělení, které tanec podává o jejich osobnosti. "Taneční styl velmi výrazně odráží to, co se děje uvnitř lidské hlavy. Pokud jsou lidé stydliví, projeví se to ve způsobu jejich tance," uvedla. V jejím projektu často na konci školního školáci poté, co se naučili tancovat, získají sebedůvěru a cítí se šťastnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám