Hlavní obsah

Lékařům se podařilo vyléčit slepici s rakovinou

Novinky, jky
LONDÝN

Slepice Eve ani neví, jak moc velké štěstí má. Snad každý jiný majitel na světě by ji nechal po onemocnění rakovinou utratit, ne však ale její majitelé Elaine a Chris Denneyovi z hrabství Sussex ve Velké Británii. Ti se rozhodli zaplatit slepici léčbu ozařováním a svým rozhodnutím jí zachránili život.

Článek

Manželé Denneyovi utratili přes 1400 liber (44 000 korun) za léčbu své slepice Eve ve zvířecím zdravotním centru v hrabství Sussex. Tříletá slepice si teď od veterinářů vyslechnula příjemný verdikt: "Rakovina je pryč."

Rakovina se u Eve nejdříve objevila v levé noze. Končetina musela být nakonec amputována. Nicméně slepice si na pouhou jedinou končetinu zvyknula a hopsáním dále brouzdala přírodu v městečku Worcester.

V září se ovšem zlá nemoc vrátila a na druhé noze se začaly objevovat podivné šupinky, které z počátku vypadaly jako nevinná infekce kůže. Majitelé neváhali a raději jeli znovu za veterinářem. Ten pro ně měl ale zdrcující novinku, rakovina doopravdy zasáhla i druhou nohu a slepice bude muset být uspána.

Operace a následné ozařování

V ten moment ovšem Denneyovi neváhali a zeptali se, zda je nějaká možnost, jak slepici zachránit. Veterinář odvětil, že jedinou možností by bylo asi podrobit slepici ozařování, přičemž výsledek by ale nebyl jistý. Rozhodnutí manželského páru přišlo záhy: "Zachraňte ji za každou cenu."

Denneyovi tedy zaplatili za operaci, během které lékaři odstranili nádor a následnou sérii ozařování. Celkově zaplatili 44 000 korun, ale své slepici dali dar života.

Je to stejné jako se psem či kočkou

"Eve je pro nás úplný mazlíček. Je jedno zda má zvíře čtyři nohy, dvě nohy a nebo v tomto případě jednu. Skáče po zahradě a reaguje na své jméno jako kočka nebo pes. Kdybychom nic neudělali, tak by měla maximálně dva až tři měsíce života, než bychom ji museli nechat uspat. Spíš by bylo trápení ji neuspat hned," řekla 43letá Elaine Denneyová.

"Po nějaké sebeanalýze jsme se pro ni rozhodli udělat vše, co jsme mohli. Má neuvěřitelnou osobnost. Každý majitel psa či kočky by pravděpodobně učinil to samé rozhodnutí, které jsme udělali my s naší slepicí," dodala Denneyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám