Hlavní obsah

Třiatřicet parašutistů se ve vzduchu spojilo v rekordní hvězdici

Právo, Martin Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní tabulky přepsalo o víkendu třiatřicet parašutistů nad příbramským letištěm společnosti Sky Servise Plus. Za volného pádu se šestadvacet mužů a sedm žen spojilo a vytvořilo zatím největší lidskou hvězdici. Pokořili tím devět let starý český rekord, který v roce 1999 skočilo třicet parašutistů. Rekord padl na třetí pokus.

Článek

„Parašutisté měli šedesát vteřin na to, aby formaci sestavili a poté se opět bezpečně rozletěli a mohli tak otevřít padáky,“ řekl mistr ČR v parašutismu a jeden z účastníků rekordu Zbyněk Živný.

Parašutisty dopravila do oblak dvě letadla. „Při prvním pokusu letadla vystoupala do výšky 4000 metrů. Letěla ale příliš daleko od sebe a pár lidí z druhé skupiny nestihlo doletět k těm z první,“ řekl k prvnímu neúspěšnému pokusu organizátor seskoku Jan Klapka. Proto byl druhý pokus proveden z větší výšky.

:. Parašutisté skládají hvězdici

foto: Sky Service plus

„Ale ani tentokrát se nepodařilo formaci spojit. Chyběly ale jen centimetry. Odhodlaná skupina parašutistů to nevzdala, přestože povětrnostní podmínky pro poslední seskok byly již na hranici bezpečnosti. A vyšlo to,“ konstatoval Klapka.

Průběh všech třech pokusů zaznamenávali dva kameramani – parašutisté. Na základě videozáznamu pak rozhodčí oficiálně oznámil, že nový český rekord v uzavřené formaci skutečně padl. „Již na jaře se pokusíme o další rekord, tentokrát v padesátičlenné formaci, “ uzavřel Jan Klapka.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Parašutistu sundávali z koruny stromu

U obce Poleňka na Klatovsku uvízl v sobotu odpoledne parašutista v koruně stromu. Přispěchavšího záchranářského vrtulníku naštěstí nebylo třeba, muž vyvázl...

Výběr článků

Načítám