Hlavní obsah

Češi triumfovali na pyrotechnickém festivalu v Cannes

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Hlavní trofej, ale i cenu diváků vybojoval na Festivalu umění pyrotechniky v Cannes český tým Flash Barrandov SFX. Češi je získali za ohňostrojný příběh na jazzovou hudbu s názvem Duhová Rapsodie. Ve francouzském Cannes se každoročně schází pouhá šestice zemí nabízejících v daný rok na celém světě nejlepší ohňové muzikály.

Článek

Česká republika je první ze zemí východní Evropy, kterou si organizátoři do elitní společnosti vybrali, a to na základě výrazných úspěchů v Evropě a Severní Americe.

Odborná porota udělila Duhové Rapsodii hlavní trofej zvanou "La Vestale d´Argent“. Porotci ocenili především design, skladbu efektů, barevné stylizace jednotlivých obrazů a dokonalý synchron s hudebním podkladem, který Češi vytvořili z klenotů klasického, tradičního i latinského jazzu.

"Velmi si vážíme i neméně populární Ceny diváků (Grand Prix du Public). U publika se nám v Cannes podařilo porazit Kanadu, Portugalsko i domácí Francii. Ti vědí jak zapůsobit na publikum," uvedl hlavní designer týmu Jaroslav Štolba.

:. Češi v Cannes triumfovali zaslouženě. Foto: Cyril Almeras

Ohňový jazzový muzikál Duhová Rapsodie z dílny Flash Barrandov SFX, která pravidelně realizuje Novoroční ohňostroj v Praze, odpálili umělečtí pyrotechnici z 11 pontonů. Show trvala 25 minut a v Canneské zátoce, kde se festival koná, vytvořila téměř půl kilometru široké ohnivé pásmo.

Na známé pláži La Crosette sledovalo práci českých umělců na 200 000 diváků.

Fakt, že jde o velký úspěch, naznačuje i to, že obě trofeje najednou si naposledy odnesl španělský tým před 25 lety v roce 1983. Festival umění pyrotechniky byl založen roku 1967 a odborníci ho považují za pomyslné mistrovství světa v umělecké pyrotechnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám