Hlavní obsah

V Anglii budou dražit milión liber, neprodá se prý za víc než 40 tisíc

Novinky, jky

Bankovka, na které je vytištěna cifra milión liber, půjde do dražby. Jedná se o opravdovou vzácnost, experti mají za to, že dnes existují již jen dvě takové bankovky. I přes tento fakt však nevěří, že by se tato bankovka, která je dnes již samozřejmě neplatná, prodala za více než 40 000 liber (1,2 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Emise těchto výjimečných bankovek se podle deníku Daily Telegraph datuje do roku 1948. Vydalo je britské ministerstvo financí ve spojitosti s Marshallovým plánem, který měl za cíl napumpovat americké peníze do Evropy, aby tak pomohl tragickému ekonomickému stavu, který v Evropě po druhé světové válce vládnul.

Miliónová bankovka, osmá z devíti vydaných během období šesti týdnů, bude v dražbě aukčního domu Spink 1. října. Dlouhá desetiletí prý přežily pouze dvě tyto bankovky. Zbylé se zcela rozpadly, byly dlouhá léta prezentovány jako memento historie britské a americké ekonomiky konce první poloviny padesátých let.

Bankovka s číslem 000008 byla dána do aukce sběratelem Billem Parkinsonem z britského Burnley v hrabství Lancashire, spolu s dalšími významnými světovými bankovkami.

Barnaby Faull, který se v aukčním domě Spink stará o bankovky, uvedl, že platidlo má vodotisk Bank of England a je jednou z nejunikátnějších ukázek britské měny v dnešní době. Podle něj bankovka s vyšší hodnotou ve Velké Británii ani nikdy neexistovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám