Hlavní obsah

Šimpanzi se podle vědců poznají podle zadnice

ATLANTA

Možná si myslíte, že své přátele znáte dobře, ale ve srovnání se šimpanzi jsou lidé velmi pozadu. Výzkum amerických vědců však prokázal, že naši nejbližší příbuzní bez problémů poznávají přátele a známé jen na základě fotky jejich pozadí.

Článek

Ukazuje se, že primáti užívají při identifikaci známých nejen tvář, ale celé tělo. Důkaz o tom podal test, při němž vědci ukazovali šesti dospělým šimpanzům fotografie tváří a pozadí jejich soukmenovců. Ani jeden ze tří samců a tří samiček ani jednou nezaváhal a fotky k sobě pokaždé správně přiřadil.

Vědci z Emory University ve městě Atlanta, ale ve svém článku pro list The Scientist říkají, že bychom z této šimpanzí schopnosti neměli mít přílišné mindráky. Když totiž šimpanzům ukázali jen fotografie tváří šimpanzů, které neznali, jejich "dobrovolníci" měli problém poznat, zda se jedná a samičku nebo samce.

Teoreticky by tedy mohlo docházet k trapným situacím, kdy by se šimpanz mohl splést pohlaví někoho, koho potká, pokud nevidí i jeho pozadí. My lidé jsme na tom přesně naopak - většinu přátel bychom jen na základě fotek zadnice asi nepoznali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám