Hlavní obsah

Čínská tisková agentura vypustila rakety dvě hodiny před skutečným startem

PEKING

Předběhnout čas se podařilo čínské tiskové agentuře Nová Čína, která ve čtvrtek informovala o úspěšném vypuštění vesmírné lodi Šen-čou-7 na oběžnou dráhu kolem Země dvě hodiny před tím, než raketa doopravdy odstartovala. Napsala to agentura AFP.

Článek

Už ve čtvrtek ráno SELČ měla Nová Čína na svých internetových stránkách zprávu o tom, že raketa Šen-čou-7 bez problémů vystoupila na oběžnou dráhu Země nad Tichým oceánem. Start rakety se ale uskutečnil až v odpoledních hodinách SELČ.

"Byl to technický problém. Odstranili jsme ho, jakmile jsme na něj přišli," vysvětlil posléze jeden z redaktorů, jak mohla být zpráva rychlejší reality.

Jde o první let, kdy se vydá do volného prostoru čínský kosmonaut

Čína vyslala raketu s lidskou posádkou do vesmíru už potřetí. Tentokrát jde o první let, při kterém se vydá do volného prostoru čínský kosmonaut. Tento úkol má v pátek splnit dvaačtyřicetiletý vojenský pilot Čaj Č'-kang. Historická událost, odehrávající se více než 300 kilometrů nad Zemí, bude vysílána živě prostřednictvím satelitu vznášejícího se nad kosmickou lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám