Hlavní obsah

Moře u Nového Zélandu vyplavilo záhadnou bílou hmotu

WELLINGTON

Velký kvádr záhadné bělavé hmoty vyplavilo moře na pláž novozélandského Wellingtonu. Přestože zhruba 500 kilogramů vážící substance nepříjemně páchne, místní obyvatelé jsou nadšení. Mnozí totiž věří, že se jde o ambru, vzácnou látku vznikající v trávicím traktu vorvaně obrovského, napsal australský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Nález způsobil na pláži úplné šílenství. Ilustrační foto.

Článek

Ambra, která se používá jako jedna z hlavních přísad do parfémů, se dá prodat za tisíce dolarů za kilogram a není tedy divu, že na wellingtonské pláži vypuklo něco jako zlatá horečka.

Lidé se sbíhali ze všech stran a každý se snažil useknout si kus pro sebe, čímž ušetřili městským úřadům starosti s odklízením nezvyklé vyplaveniny, řekl novinářům mluvčí wellingtonské městské rady Richard MacLean.

"Byli jsme se tam ráno podívat a lidi na to prostě zaútočili rýči a jinými ostrými nástroji a odrýpávají si kousky pro sebe," dodal. "Jestli se je budou snažit prodat jako ambru, se teprve uvidí. Analýzu jsme zatím udělat nenechali."

Půjde zřejmě o sýr

Vzhledem k tomu, že bílá hmota měla při vyplavení pravidelný tvar kvádru, zatímco ambra na hladině plave spíš v podobě šedavých chumáčů, míní skeptici, že o ambru nejspíš nepůjde.

Kvádr by podle nich mohl být třeba ohromnou kostkou tuku nebo dokonce sýrem, který spadl z nějaké lodi. Podle zápachu, který z něj vychází, sázejí místní nejčastěji na brie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám