Hlavní obsah

VIDEO: Iluzionista visel 60 hodin hlavou dolů, podle lékařů je v pořádku

NEW YORK

Když známý americký iluzionista David Blaine oznámil svůj záměr 60 hodin viset hlavou dolů nad newyorským Central Parkem, tak si mnozí jen klepali na čelo. Lékaři ho varovali, že mu jeho extrémní kousek může způsobit vážné zdravotní potíže. Blaine na ně však nedal a svůj kousek stejně podstoupil.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Iluzionista David Blayne při svém rekordním pokusu.

Článek

Když po 60 hodinách slezl, ihned se jej chopili lékaři. Jejich první závěr je, že si iluzionista svým počinem nikterak neublížil.

Blaine visel v netopýří poloze od pondělního odpoledne do středečního večera místního času. Ze čtrnáctimetrové výšky se po dvou a půl dnech snesl na zem v přímém přenosu televize ABC, která zvláštní dvouhodinový pořad nazvala Skok smrti.

Blaine během tohoto pokusu nejedl, jen občas se převrátil, aby se napil a aby ho mohli zkontrolovat lékaři. V pořádku má krevní tlak i všechny vnitřní orgány. Doktoři přitom varovali před možnými riziky Blainova kousku, upozorňovali ho například na možné oslepnutí.

:. David Blaine úspěšně setrval 60 hodin v této poloze. foto: ČTK/AP/Tina Fineberg

Blaine řekl, že po prvních hodinách si na polohu hlavou dolů zvykl, jeho tělo se prý přizpůsobilo. Po 60 hodinách v poloze netopýra měl dostatek síly na to, aby mohl rozdávat podpisy, fotit se se svými fanoušky a předvádět "kouzla" s kartami.

Kvůli podvýživě musel do nemocnice

Letos v dubnu pokořil Blaine světový rekord v zadržování dechu. Nedýchat vydržel 17 minut a 4,4 vteřiny. V roce 1999 se nechal na sedm dní pohřbít zaživa na Manhattanu, o rok později vydržel více než 60 hodin "zmražený" v kusu ledu.

Mezi jeho nejznámější a zároveň nejkontroverznější pokusy patří ten z roku 2003, kdy se nechal zavěsit nad Londýnem ve skleněné krychli. Bez jídla tehdy vydržel 44 dní. Zhubl při tom 30 kilogramů a kvůli podvýživě musel do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám