Hlavní obsah

OBRAZEM: Vzácnou obrácenou duhu vyfotilo i několik Čechů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 14. září byl nad britským městem Cambridge k vidění vzácný meteorologický jev. Na obloze se před pátou hodinou odpolední objevila obrácená duha, která se většinou objevuje spíše v severnějších oblastech. Do Novinek posléze napsalo několik čtenářů, kteří jsou ochotní se s vámi podělit o fotografie, na kterých obrácenou duhu zachytili. Většinou dokonce v České republice.

Článek

K tomu, aby se obrácená duha objevila, je údajně potřeba speciálních podmínek, vysokého obsahu ledových krystalů ve vzduchu a přitom jasná a čistá obloha. Pak se sluneční paprsky zlomí tak, že duha není k povrchu Země postavena konkávně, ale konvexně. Netvoří tedy „pahorek“ ale „výduť“.

Jenže podle fotografií, které do Novinek čtenáři poslali, se zdá, že tato situace může nastat i v jiných podmínkách.   

"Tento úkaz jsem pozoroval a vyfotil dne 15. 3. 2008 poblíž Skryjského jezírka v okrese Rakovník u Zbirožského potoka," informoval Novinky Jindřich Kinkal.

""Naprosto stejný úkaz jsem viděl i u nás a to dne 1. 10. 2006 v okrese Třebíč," přidal se Zdeněk Borovička z Třebíče.

:. I Zdeněk Borovička měl štěstí a spatřil obrácenou duhu.

Opravdový unikát se ale podařilo vyfotit Mileně Kovaříkové. Fotografie ovšem nepochází z České republiky, ale ze zahraničí. "Tuto dvojitou obrácenou duhu jsem vyfotila dne 19. 5. 2007 v Číně, během výletu na Velkou čínskou zeď nedaleko Pekingu," informovala Novinky Milena Kovaříková.

:. Opravdovou raritu, dvojitou obrácenou duhu, vyfotila v Číně čtenářka Milena Kovaříková.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Anglií se objevila vzácná obrácená duha

Kdo v neděli pohlédl na oblohu nad Cambridgí před pátou odpolední tamního času, mohl spatřit vzácný meteorologický jev. V dávných dobách by obrácené duze jistě...

Výběr článků

Načítám