Hlavní obsah

V Rumunsku zakázali prodávat ve školách chipsy a bonbony

BUKUREŠŤ

Rumunské ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej nezdravých dobrot včetně chipsů, bonbonů a dalších sladkostí ve školách. Zákaz začíná platit v pátek a jeho cílem je podpora zdravějšího životního stylu mládeže.

Článek

Na seznamu zakázaných jídel jsou slané tyčinky a oříšky, oblíbené chipsy, hranolky, bonbony, hamburgery a pizza, uvedla agentura AP. Ministerstvo uvedlo, že zakázány jsou i další pokrmy obsahující přílišné množství cukru nebo soli.

V mnoha rumunských školách existují stánky, které dětem a mládeži prodávají jídlo na svačinu. Nadále budou moci prodávat například ovoce nebo vodu v lahvích.

Evropa bojuje proti rostoucí obezitě u dětí

Evropská komise v červenci předložila návrh na zavedení bezplatného ovoce a zeleniny pro školáky. Na čerstvé ovoce a zeleninu chce komise dětem přispívat každoročně až 90 milióny eur (více než dvěma miliardami Kč).

Celý program má však fungovat podobně jako dotování mléka, kde unie platí část nákladů a zbytek hradí členské státy z vlastní pokladny. Nejchudší regiony by měly platit zhruba čtvrtinu nákladů a bohatší až polovinu. Brusel takto chce bojovat s rostoucí obezitou u dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám