Hlavní obsah

OBRAZEM: Rybář chytil 500 let starou agresivní ostnatou želvu

Novinky, jky
PEKING

Východní Čína žije pozoruhodným objevem. Tamní rybář totiž náhodou chytil želvu velmi podivného vzezření. Má velikou hlavu, ostnatý krunýř, měří asi 80 centimetrů a váží více než 11 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Želva Eaglemouth je velmi agresivní.

Článek

Rybář želvu z spatřil v chovném jezeře a rozhodl se, že ji z jezera vytáhne. Osmdesáticentimetrová želva o váze 11,5 kilogramu však pro něj byla překvapením

Zvíře má na svém krunýři šest párů ostnů a odborníci odhadují, že je starší než 500 let. V chovném jezeře nedaleko řeky Jang-tze zřejmě ale plavala jen několik dní. Majitel jezera si myslí, že se do nádrže dostala ve chvíli, kdy měla přilehlá řeka zvýšenou hladinu vody.

:. Želva Eaglemouth je v porovnání s obyčejnou želvou daleko větší.foto: Profimedia

Želva je velmi agresivní a snaží se zaútočit na každého, kdo se k ní chce přiblížit. Rybářovi se povedlo ji chytit zezadu, takže na něj nemohla želva zaútočit a pokousat ho.

Podle expertů jde o želvu zvanou Eaglemouth (Orlí zobák) a její domovinou je právě Čína. Přírodovědci měli dlouho za to, že je tento druh již vyhubený. Nyní byl tedy okamžitě prohlášen za státem chráněný. Jestli ovšem žije více exemplářů a druh se podaří zachránit, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám