Hlavní obsah

VIDEO: Zkuste si, jaké to je být schizofrenikem

PRAHA

V Praze na Ovocném trhu stojí od středy černý autobus, který má v sobě dvě kabiny, díky kterým se může zdravý člověk podívat do světa schizofreniků. Pro veřejnost bude otevřený od 17. září, 22. září bude přemístěn před Kongresové centrum v Praze.

Článek

V autobusu jsou dvě kabinky, do kterých postupně mohou vcházet zájemci. Předtím se musí zaregistrovat na počítači, napsat své křestní jméno a pohlaví. Uvnitř černé kabinky pak člověk na videu sleduje cestu schizofrenika z jeho bytu do pekařství.

Zjistí, že pro člověka s psychózou se může obyčejná cesty pro chleba stát hororem. Má třeba pocit, že na něj kolemjdoucí civí a posmívají se mu. Ublížit mu může snad i figurína v obchodě s oblečením.

Zvuk tramvají se stává nesnesitelný a do toho se ozve pláč neznámého dítěte za zády. Ke všemu na něj mluví jeho vnitřní hlas, který mu namlouvá, jak je neschopný a nese vinu za to, kam se řítí dnešní svět.

:. Podívejte se, jak vidí tak snadnou věc, jako je cesta do pekařství, schizofrenici. Zdroj: Stream.cz

"Schizofrenie se projevuje poruchami myšlení, vnímání a emotivity, pacienti mají třeba pocit, že je někdo pronásleduje, mohou mít halucinace, sluchové i vizuální," řekl psychiatr Jan Vevera z Psychiatrické kliniky v Praze. Při plném propuknutí psychózy je nutná hospitalizace v psychiatrické léčebně. Nemocný musí brát většinou doživotně antipsychotické léky.

Právě léky nové generace a jejich vedlejší účinky jsou podle Vevery živým tématem všech psychiatrických kongresů. Ten pražský prý jistě nebude výjimkou. Braní antipsychotik může způsobovat velké přibírání na váze, diabetes, zvyšování hladin různých hormonů a podobně. Ovšem starší léky zase měly jiné nežádoucí účinky, například záškuby a ztuhnutí.

Autobus je možné navštívit od středy vždy od 10:00 do 18:00. V neděli pak bude kamion přistaven před Kongresové centrum, kde začne Psychiatrický kongres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám