Hlavní obsah

Stíhačku Spitfire vydražil čínský obchodník za 30 miliónů

Stíhačku Supermarine Spitfire Mk. XVI z roku 1945 dnes v novozélandském Nelsonu vydražil za 2,8 miliónu novozélandských dolarů (31,5 miliónu korun) čínský obchodník Kao Jen-ming. Kao chce letoun darovat leteckému muzeu v Pekingu, uvedla agentura Bloomberg.

Článek

Vydražený Spitfire byl vyroben v dubnu 1945 a od června toho roku sloužil v britském královském letectvu. Později byl darován leteckému muzeu v americkém státu Ohio a v roce 1996 se dostal do soukromých sbírek.

Spitfiry se staly symbolem spojeneckého vítězství ve druhé světové válce. Do dnešních dnů ale přežila v provozuschopném stavu asi padesátka strojů a na prodej jsou jen výjimečně. Podle společnosti Bonhams, která aukci pořádala, byl prodaný letoun prvním draženým Spitfirem od roku 1960.

Spitfiry se dostaly k britským jednotkám v roce 1938 a postupně na něj přešla většina stíhacích perutí RAF. Poslední verze s pořadovým číslem 24 vznikla až v roce 1946, letouny se ale uplatnily i po skončení druhé světové války. Spitfiry pomohly přežít nově vzniklému židovskému státu v první arabsko-izraelské válce. Námořní verze nazvaná Seafire pak sloužila ještě během války v Koreji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám