Hlavní obsah

V berlínském muzeu byl znovu instalován voskový Hitler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V berlínském muzeu voskových figur Madame Tussaudové byla dnes po zrestaurování znovu instalována vosková figurína nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které v červenci jeden návštěvník utrhl hlavu. Návštěvníci teď ale figurínu budou moci vidět jen přes sklo.

Foto: Reuters, Reuters

Vosková figurína Adolfa Hitlera

Článek

Kontroverzní exponát poškodil jednačtyřicetiletý návštěvník hned v den otevření muzea 5. července. Přitom poranil jednoho zaměstnance muzea. Při vyšetřování řekl, že figurínu poničil na základě sázky s přáteli.

"Führer" je v muzeu zpodobněn, jak sedí za psacím stolem. Už od začátku platil pro návštěvníky zákaz vedle něho pózovat nebo se s ním fotografovat. Bylo to motivováno obavami z jeho případné glorifikace a ze zneužívání k propagaci nacismu.

V muzeu jsou figuríny asi 75 osobností ze světa politiky, kultury, sportu a dalších, mezi nimi kancléřky Angely Merkelové, bývalého kancléře Helmuta Kohla nebo bývalé fotbalové hvězdy Franze Beckenbauera. Hitlera muzeum do této společnosti zařadilo na základě argumentu, že tvoří nedílnou součást německých dějin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám