Hlavní obsah

VIDEO: První evropský umělý útes bude stát na Silvestra

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOURNEMOUTH

Práce na prvním evropském umělém útesu na pobřeží britského hrabství Dorset už započaly. Stavit už se sice mělo delší dobu, ale vzhledem k větru, dešti a vysokým vlnám se stavba opozdila. Stavba surfařského snu, který bude první na severní polokouli, přišla v přepočtu na více než 70 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Tato pláž se brzy změní v ráj surfařů.

Článek

Nový dorsetský útes na Boscombe Beach v Bournemouthu bude teprve čtvrtým svého druhu na světě a zdvojí současnou velikost vln. Jeden stojí v australském Perthu a další dva v americké Kalifornii.

Nápad na vystavění tohoto útesu se vynořil už takřka před deseti lety a je součástí velké renovace celé této oblasti.

"Na tento den jsme čekali přes deset let. Je to splněný sen pro celou surfařskou komunitu v Bournemouthu. Útes zdvihne vlnu, která by byla po vysoká po kolena, do výšky až dvou metrů a při své ideální délce 70 metrů poskytne surfařům skvělou zábavu," uvedl Paul Clarke z tamějšího surfařského centra.

Útes bude postavený zhruba 225 metrů od břehu. Momentálně se na místě rozmísťují prázdné pytle, které budou poté naplněny pískem. Celý útes bude nakonec zabírat plochu fotbalového hřiště. Když vše vyjde ideálně, tak si vylepšené vlny budou moci první surfaři vyzkoušet nejdéle už na letošního Silvestr, možná i dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám