Hlavní obsah

Ryba, která vyskočila z jezera, přerazila chlapci sanici

– LITTLE ROCK

Americkému mladíkovi, který na jezeře dováděl na nafouknuté duši pneumatiky, zlomila čelist ryba, která vyskočila z vody. Napsala to v pondělí agentura AP. Patnáctiletý Seth Russell křižoval v závěsu za motorovým člunem na veliké duši Chicotské jezero v Arkansasu, když nad hladinu náhle vyskočil tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix) a chlapce udeřil do tváře.

Foto: Profimedia.cz

Tolstolobik bílý umí velmi dobře skákat ven z vody.

Článek

Po střetu s rybou upadl Russell do bezvědomí. "Vůbec nic si nepamatuje," řekla chlapcova matka Linda Russellová. "Smál se a další věc, na kterou si vzpomíná, bylo probuzení v nemocnici."

Podle své matky syn podstoupil operaci, při které mu lékaři zafixovali drátěnou konstrukcí několik zubů, a stále cítí bolest v zádech, kterou doktoři připisují nárazu ve veliké rychlosti.

Není jediný, kdo se střetl z "létajícím" tolstolobikem. "Nelítají, ale jsou to docela dobří skokani," řekla Carole Engleová, která na arkansaské univerzitě v Pine Bluff vede centrum akvakultury a rybolovu.

"Skákající chování" je problém

"Za několik posledních let máme zprávy o rybích skocích, které zapříčinily zranění (lidí) na jezeře Chicot. Jejich skákající chování je problém a zdá se, že jejich populace zde roste," řekla Engleová.

Tolstolobik bílý byl do USA poprvé dovezen v 70. letech minulého století. Chovatelé sumců je přivezli, aby pomohli s odstraněním řas z jejich rybníků. Agentura na ochranu životního prostředí zahájila program, který městům umožňuje využití takovýchto ryb k vyčištění okrasných jezírek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám