Hlavní obsah

Švýcarský zákon na ochranu zvířat zakazuje splachovat rybičky

Ženeva

Chcete se zbavit zlaté rybičky, která vás už omrzela? Žijete-li ve Švýcarsku, rozhodně ji nezkoušejte spláchnout zaživa do záchodu. Zakazuje to nový zákon na ochranu zvířat, který nesmírně podrobně popisuje, jak majitelé smějí a mají zacházet se všemi domácími zvířaty od mazlíčků přes drůbež a dobytek až po pokusné laboratorní živočichy nebo zvířata v cirkusech a zoologických zahradách.

Článek

Správný postup v případě zlaté rybičky tak podle zákona je: omráčit, zabít a poté teprve může být tělo vyhozeno. Důstojnější zacházení nový zákon zaručuje také rybám ve švýcarských řekách a jezerech - je zakázáno rekreační chytání ryb, které jsou poté házeny zpátky do vody, i rybolov na živou rybičku coby návnadu.

Změny se týkají také běžných domácích zvířat, jako jsou andulky či křečci. Majitelé je napříště nesmějí chovat osaměle - totéž ovšem platí i pro lamy či jaky v zoo a ovce či kozy v hospodářstvích, které musejí mít alespoň "vizuální kontakt se svými druhy".

Člověka vyrůstajícího na farmě ovšem podle agentury AFP při pohledu na literu zákona napadá, jestli si zvířata budou některá z nově zavedených pravidel vůbec užívat. Například prasata vypadají nejšťastnější, když se mohou válet v bahně. Ze zákona ale teď mají nárok na sprchu, aby se osvěžila.

Reklama

Související témata:

Související články

Indičtí sloni zvládají jednoduché počty

Zvířata většinou dokáží rozlišovat výrazně menší a větší hromádku oblíbené potravy, ale při rozlišování malého počtu v řádu jednotek už selhávají.

VIDEO: Rybář chytil sumce dlouhého 210 cm

Na pískovně Vlkov u Veselí nad Lužnicí byl v úterý vidět kapitální úlovek. Přes hodinu a půl bojoval rybář Josef Mikláska s více než dva metry dlouhým sumcem.

Výběr článků

Načítám