Hlavní obsah

VIDEO: Dvanáctiletý školák měří přes dva metry dvacet

ČTK, Novinky, Telegraph.co.uk

Sedmák Brendon Adams žijící poblíž amerického Washingtonu měří ve svých dvanácti letech 221 centimetrů a extrémně převyšuje nejen své vrstevníky, ale i ostatní lidi. Kvůli své extrémní výšce má však problémy vejít se do školní lavice nebo projít dveřmi.

Foto: ČTK

Dvanáctiletý chlapec měří 221 cm.

Článek

Za chlapcovým překotným růstem se totiž skrývá porucha, kterou způsobila vadná část DNA v jeho dvanáctém chromozomu. Během embryonálního vývoje se totiž odlomila a přestože se opět vrátila na své místo, napojila se na původní strukturu kyseliny obráceně.

Tím došlo k narušení genu, který za normálních okolností růst omezuje a v nyní způsobuje, že se chlapcovy kosti prodlužují do extrémních rozměrů. Lékaři ale před nedávnem přišli na to, jak lze chlapci pomoci.

Endokrinolog Gad Kletter ze Swedish Hospital v Seattlu začal chlapci podávat zvýšené dávky mužského hormonu testosteronu, které měly urychlit nástup puberty. To mělo za následek ukončení růstové aktivity kostí. Brendon už šest měsíců nevyrostl. V období svého překotného růstu přitom rostl i několik centimetrů za pouhý měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám