Hlavní obsah

Netopýři trpí nemocí potápěčů

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody upozorňují na nové a nečekané nebezpečí, které ohrožuje netopýry při migraci. Mezi hlavní příčiny úbytku netopýří populace se dosud řadilo ničení míst, kde se rozmnožují, znečištění životního prostředí, světelné znečištění a nešetrný turismus. V současnosti jsou však pro netopýry velkou hrozbou i větrné elektrárny.

Článek

Překvapením pro vědce bylo, že netopýři, kteří se díky svému „sonaru“ dokáží i v absolutní tmě vyhnout statickým i pohyblivým překážkám, hromadně umírají pod vrtulemi větrných elektráren.

Poslední průzkumy dokázaly, že netopýři padnou za oběť tomuto ekologickému zdroji energie dokonce častěji, než ptáci, pro které bývá kolize s vrtulí často smrtelnou. Nalezená těla netopýrů však narozdíl od ptáků nenesla známky vnějších zranění. Záhadě přišli na kloub až vědci z kanadské univerzity v Calgary.

Provedli pitvu 75 netopýrů nalezených pod generátory větrné elektrárny. Závěry byly nečekané: 92 procent zemřelo na vnitřní krvácení v oblasti hrudníku. Okolo vrtulí generátorů rotujících rychlostí až 200 km/h, se vytváří výrazný podtlak a ten se netopýrům stává osudným.

Podobný jev, známý jako kesonová nemoc, je popsán u potápěčů, kteří se z hlubin vynořují příliš rychle a jejich organismus se nestačí vyrovnat s prudkým poklesem okolního tlaku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám