Hlavní obsah

Za špatný vtip vás může čekat nepřátelství i ponížení

Lidé, kteří vyprávějí špatné vtipy, se mohou od posluchačů dočkat nečekaného přívalu nepřátelství. Zjistila to při svém výzkumu Nancy Bellová, lingvistka z americké Washingtonské státní univerzity.

Článek

"V zásadě šlo o útoky vedoucí ke společenskému vyloučení nebo ponížení vypravěče, občas zdůrazněné klením, zlým pohledem, a dokonce i důrazným bouchnutím do ramene," řekla Bellová agentuře AP. Nemluví přitom o vtipech, které obsahují obscenity nebo urážky. Při svém výzkumu používala dětinskou hádanku:

"Víš, co řekl velký komín malému komínu?"

"Nic, komíny přece nemluví."

Reakce na tenhle hloupoučký vtípek podle jejího zjištění zahrnovaly urážky, znechucené pohledy, ticho a dokonce i rány. "Verbální reakce na špatný vtip se v naší studii obracela výhradně vůči vypravěči," uvedla Bellová.

Špatný vtip ničí konverzaci

Pro tak důraznou reakci existuje podle ní několik příčin. V první řadě špatný vtip často naruší přirozený tok konverzace. Vtipy, kterým se nikdo nesměje, jsou považovány za porušení společenských norem a potrestání vypravěče je vnímáno jako snaha odradit ho od obdobného chování v budoucnu. A konečně hloupé vtipy urážejí posluchače, protože je v nich náznak přesvědčení, že by jim mohly připadat vtipné, vysvětluje Bellová.

Bellová použila pro výzkum své studenty, které požádala, aby vybraný špatný vtip nenápadně vsunuli do konverzace a výsledek poté zaznamenali. K výzkumu použila nejhorší žert, jaký našla na internetu. Vtip o komínech se studentům podařilo vpravit do 207 rozhovorů a úctyhodných 44 procent zaznamenaných reakcí bylo klasifikováno jako "nezdvořilé" s cílem hluboce zahanbit vypravěče.

Humor je v Americe vážnou vědeckou disciplínou s dlouhou akademickou tradicí. Americká asociace pro výzkum humoru (AHSA) vydává vlastní časopis, do nějž přijímá příspěvky typu Koloniální humor nebo Zábava vzešlá z temných stránek historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám