Hlavní obsah

V Nepálu poslali do školy dívku považovanou okolím za bohyni

KÁTHMÁNDÚ

Devítiletá Príti Šakja z Nepálu byla vybrána duchovními jako živoucí vtělení bohyně Kumárí. K holčičce se chodily davy klanět a viděly v ní ztělesnění božských sil. Jenže pro nepálské úřady je Príti stále obyčejnou devítiletou dívkou, která by místo v chrámu měla sedět ve školní lavici. A úředníci v zemi teď nařídili rodičům, aby dívku do školy posílali, nebo jim budou hrozit zákonné postihy.

Foto: Profimedia.cz

Malou dívku uctívají v Nepálu stovky lidí.

Článek

Kumárí byla objevena v této dívce před šesti lety. Podle tradice v ní bude sídlit do její sexuální dospělosti – první menstruace, kdy se panenská bohyně opět převtělí do jiné dívenky a musí být znovu objevena,

Jenže devítiletá Príti půjde do „božského“ důchodu už letos na konci roku, neboť soud rozhodl, že musí do školní lavice.

Žalobu k soudu podalo několik právníků z Káthmándú, podle nichž totiž dívce byla upřena základní práva a její pobyt v chrámu je vězením.

„Soud rozhodl, že neexistují žádné historické či náboženské dokumenty, které by uváděly, že by dítěti mělo být upřeno právo na vzdělání, volný pohyb apod. Neměly by jí být upřeny tyto věci jen proto, že je Kumárí,“ uvedl mluvčí nepálského Nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám