Hlavní obsah

Hodnota da Vinciho kresby vzrostla přes noc z 300 tisíc na tři miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Stačila jediná noc a jediný posudek kunsthistoriků a z kresby se stalo miliardové světové kulturní dědictví. Když totiž nebylo jisté, kdo je autorem profilu tváře mladé Italky, stálo dílko v přepočtu „pouhých“ tři sta tisíc korun. Jakmile ale experti potvrdili, že po papíře jezdila ruka Leonarda da Vinciho, stoupla hodnota díla okamžitě na neuvěřitelné tři miliardy korun.

Článek

Předchozí posudky hovořily o tom, že je to sice hodnotné dílo z šestnáctého století, jenže pochází od neznámého německého umělce. Po dvanáctiměsíčním bádání však obrázek neznámé mladé dívky z profilu, který se používal při námluvách místo fotografií, přiřkli experti největšímu renesančnímu všeumělovi.

„Intenzita, kvalita a čistota práce přispěly k rozpoznání toho, že se jedná o zřejmé Leopardovo dílo. Nejvýmluvnějším klíčem je levoruký styl, který je pro Leonarda typický, každičký rys směřuje k Leonardovi. Je to výjimečná práce," uvedl Alessandro Vezzosi, ředitel Da Vinciho muzea.

Obrázek představuje typickou ženu z Florencie, ale byl pravděpodobně namalován v polovině osmdesátých let patnáctého století, když Leonardo pracoval v Miláně. Na tomto díle je také velmi zajímavý fakt, že je to první známý příklad Leonardovy práce na pergamenu.

Podle kunsthistoriků nebyla některá mistrova díla dosud autorsky správně identifikována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám